I Friposts verksamhetsplan för 2012 står det att läsa följande: “Förvisso är ett syfte med Fripost att erbjuda en säker e-postlösning, men de sociala och demokratiska aspekterna av föreningens verksamhet och organisation är minst lika viktiga. […] Fripost är unikt på det sätt som dess medlemmar, oavsett bakgrund, involveras och deltar i arbetet”.
Friposts arbetsdagar är det primära sättet som Friposts medlemmar involveras i arbetet med föreningen och fortbildning inom föreningens verksamhetsområden. På denna sidan listas alla våra tidigare aktivitetsdagar. För kommande aktiviteter, se kalendariet.
Index över aktivitetsdagar — innehållsförteckning
Schema för dagen
Friposts årsmöte genomfördes söndag 19 maj 2024. Det förlöpte som väntat med sedvanlig middag efter sponsrad av Friprogramvarusyndikatet. De vuxna tyckte såklart rapporterna var bäst och barnen fikat.
Årsmötet gjorde inga förändringar bland förtroendevalda och vi antog en budget och verksamhetsplan som sig bör.
Protokollet från mötet finns upplagt på Fripost wiki, https://wiki.fripost.org, under rubriken “Möten”. Alla rapporter och diskussionsunderlag finns bilagt protokollet. Information om förtroendevalda och årets verksamhetsplan är också uppdaterad på hemsidan, https://fripost.org/om.
Dokumentfrihetsdagen syftar till att uppmärksamma vikten av öppna standarder för dokument. Fripost uppmärksammade denna dag genom att testa nya skrivstödsfunktioner i vår Collabora-instans på Lagring för Delning. Vi inledde med en demonstration av de nya tjänsterna. Sedan följde en skrivarstuga där deltagare kunde arbeta med egna texter på plats för att testa och ge underlag för de nya funktionerna. Vi avslutade med en sammanfattande diskussion.
Med utgångspunkt i ett förslag på årsmötet 2023 initierade Fripostmedlemmar en skrivarstuga. Deltagarna träffades tre gånger under 2023. Två av deltagarna har dels gått på skrivarkurs och dels deltagit på en Collabora-verkstad som Fripost annordat.
Deltagarna kommer fortätta planera, pröva sig fram och diskutera vad de tänkt sig. Dock vill de se att aktivitetsformen fungerar innan den expanderar.
Stugan är en grodd till ett arbetssätta för att skriva tillsammans i ett delat dokument. Som förening är Friposts ambition att skriva politisk debatt (insändare). Gruppens inriktning har varit kreativt skrivarde, men den politiska komponenten är stor.
Lördagen den 16 december anordnades årets julfest. Upplägget var även denna gång mat, samkväm och ömsesidig teknisk hjälp under avslappnade former.
Friposts sensena sommarfest och avspark inför hösten anordnades på Gustavs innergård. Fripost bjöd på grillade grönsaker och dryck fanns till självkostnadspris. Festens aktiviteter inkluderade lek och spel, klurig tävlan och priser.
Årsmötet ägde som vanligt rum på Humanisten, Göteborgs universitet, med möjlighet för distansdeltagande utan rösträtt. Efter mötet gick deltagarna till gemensam middag.
Fripost visade de nya funktionerna i Collabora online, t.ex. integration med referenshanteraren Zotero, och pratade om vikten av öppna dokumentstandarder. Sedan mynnade det hela ut i en social aktivitet. Fripost bjöd på enklare förtäring.
Lördagen den 17 december, anordnades årets julfest. Upplägget var mat, samkväm och ömsesidig teknisk hjälp under avslappnade former för alla åldrar.
lör 17 dec kl 15 till lagom sent
Havrekornsgatan, Mölndal
Det bjöds på glögg och utsökt förtäring i form av vegansk soppa med bröd. Vuxna lekte och barn var med. Det fanns även ansats till att signera PGP-nycklar och till stöd med att komma igång med krypterad e-post. Diskussioner flödade fritt på ämnet fri elektronisk kommunikation och demokrati. De divergerade förvisso i riktning 1910-talets parlamentariska tillstånd i ryssland.
Flera deltagare har i efterhand vittnat om en enastående fest.
Fripost deltog på Syndikalistiskt Forums årliga Organisera-digmässan jämte sju andra organisationer. Allt gick bra för Friposts del och vi hade fem representanter. Ca 10 kom fram till Friposts bord för diskussioner. Totalt på mässan deltog minst 8 organisationer, ca 20 representanter och 10-talet rena besökare.
Fripost fick förslag från besökare på framtida verkstäder:
Evenemanget är värdefullt i syftet att organisationer ska träffa varandra. Inför nästa år har Friposts föreslagit Forum:
Friposts sensommarfest gick av stapeln i enligthet med plan.
Lördag 27 aug, kl 13–18
Keillers park, Rambergsvägen, Hisingen, Göteborg (om vädret tillåter)
Vädret blev osäkert. Därför har flyttades festen till under en presenning på en medlems innegård. Det bjöds på tipspromenad med prisutdelning och intressanta samtal. Totalt deltog ca 20 stora och små.
Vi grillade grönsaker och drack gott.
Fripost kallade till till årsmöte.
Tid : Sön 22 maj 2022, kl 13
Plats : Språkbanken, Humanisten, Göteborg
Schema för dagen var motsvarande som i fjol.
kl 13.00 | Kraftigare fika och introducerande samtal |
kl 14.00 | Årsmöte (2 h) |
kl 17.00 | Middag |
Totalt deltog 18, varav tre på distans. Merparten fysiskt närvarande deltog även vid den sociala aktiviteten.
Se möten-sidan for protokoll från års- och styrelsemöten. Där återfinns även material kring mötet, verksamhetsberättelser, osv.
Friposot välkommnade till vinterfest. Föreningen bjöd in för att fira nyår och varandra i vintervärmen.
Fripost bjöd på mat, lek och klurig tävlan. Vi visade film med tema från de sociala mediernas baksidor, allt enligt tidigare beprövade koncept. Det var 8 medlemmar som deltog. Kvällen övergick i dans, och överskred vida den utannonserade sluttiden. Festen beskrevs som “superlyckad”.
Fripost bjöds in till Red Mirror Konferensen – Teknologi, senkapitalism och kommunism i 21:a århundradet (Inbjudan):
Den moderna världen är helt teknologiskt medierad och erbjuder både ett löfte om att kunna utplåna hunger, sammanväva världen och avskaffa lönearbetet såväl som om klimatapokalyps, massarbetslöshet för all framtid och vapen som kan utplåna hela mänskligheten.
Red Mirror är en radikal studiegrupp om samhälle och teknologi.
Fripost deltog med en verkstad, “Lämna proprietära e-posttjänster”, och även Bokbord. Konferensen gästades av ca 50 personer och tiotalet besökte verkstaden. En person från Fripost nävarade.
Fripost bjöd in till ännu en omgång av studietillfällen för introduktion till GNU/Linux. Se nedan för detaljer om upplägget. Arrangemanget skedde i samarbete med Inbyggd Frihet, Debian, Syndikalistiskt Forum och ABF.
Upplägget var det samma som hösten 2020: 4 + 2 träffar med start i april/maj 2021. Program https://inbyggd-frihet.org/linux-intro:
Måndagar kl 18–19.30:
Syndikalistiskt Forum, Viktoriahuset, Linnégatan 21, Göteborg, hållplats Prinsgatan
På distans via Jitsi. https://friavideomöten.online
Totalt var det sex deltagare inklusive cirkelledarna.
Fripost kallade till till årsmöte.
Tid : Sön 30 maj 2021, kl 13
Plats : Språkbanken, Humanisten, Göteborg
Schema för dagen var motsvarande som i fjol.
kl 13.00 | Kraftigare fika och introducerande samtal |
kl 14.00 | Årsmöte (2 h) |
kl 17.00 | Middag |
Totalt deltog 15, varav tre på distans. Merparten fysiskt närvarande deltog även vid den sociala aktiviteten. Träffen var eftertraktad, bl.a. eftersom det, som rapporterades i verksamhetsberättelsen, varit skralt med aktiviteter under 2021.
Se möten-sidan for protokoll från års- och styrelsemöten. Där återfinns även material kring mötet, verksamhetsberättelser, osv.
Deltagande möjliggjordes över video, med yttranderätt men ingen rösträtt. Friprogramvarusyndikatets uppsättning av Jitsi användes.
Efter årsmötet gick deltagarna ut och åt på lokal. Det gick som vanligt givetvis bra att följa med på festen även om man inte varit med på mötet.
Alla hälsades välkomna till ett livesänt samtal på Göteborgs stadsbibliotek.
Tisdag 11 maj, kl 12:00–13:00
Strömmat live på Stadsbibliotekets blogg, https://www.stadsbiblioteket.nu
Se mer på evenemangssidan.
Lördagen den 12 december anordnades årets julfest. Stor tyngdpunkt låg vid möjligheten att delta på distans. Vad som annonserades var fortfarande som vanligt samkväm och ömsesidig teknisk hjälp under avslappnade former.
lör 12 dec kl 12.12 till 00.24
Jitsi Meet enligt schemat
Julfesten var lyckad, med deltagande från flera städer och platser. Många anslöt i celler. Vi tittade på valda snuttar ur filmer och föreläsningar: The Social Dilemma och från Cory Doctorow. Oscilator Hjälpte till att komma igång med Krita, vilket var mycket populärt.
De schemalagda aktiviteterna avrundades kl 18.
Operativsystem och hantering är inte direkt knutet till Friposts aktiviteter. Däremot det är en vanlig förfrågan att också få introducerat grundläggande hantering av operativsystemet. I samarbete med Inbyggd Frihet och Debian bjöd Fripost därför in till studietillfällen på Syndikalistiskt Forum för introduktion till GNU/Linux.
Det blev 4 + 1 ordinarie träffar och även extrainsatta träffar, på deltagarnas egna initiativ. Program https://inbyggd-frihet.org/linux-intro.
Måndagar kl 18–19.30:
Syndikalistiskt Forum, Viktoriahuset, Linnégatan 21, Göteborg, hållplats Prinsgatan
Det var Syndikalistiskt Forum som bjöd in till Organisera-dig-mässan och Fripost deltog med ett bord och i presentationer och panelsamtal.
Viktoriasalen, Viktoriahuset, Linnégatan 21, Göteborg, hållplats Prinsgatan.
Start kl 13.00 med panelsamtal. Mässan pågår till kl 17.45
Det är väldigt viktigt att folk organiserar sig och hittar den rätta gruppen för att göra detta! För att hjälpa till med detta organiseras en stor mässa där föreningar och grupper kan presentera sig. Mässan började med ett panelsamtal med folk från olika grupper om varför det är viktigt att organiserar sig. Alla utställande grupper hade bord i Viktoriasalen.
Deltagandet var lyckat och Fripost värvade flera nya medlemmar. Det var folk hela tiden vid bordet. Vi kom bra igenom i panelen med Friposts frågor. Presentationen var lyckad med bra frågor.
Fripost kallade till till årsmöte.
Tid : Sön 10 maj 2020, kl 13
Plats : Språkbanken, Humanisten, Göteborg
Schema för dagen
kl 13.00 | Kraftigare fika och introducerande samtal |
kl 14.00 | Årsmöte (2 h) |
kl 17.00 | Middag |
Totalt deltog 14, varav fyra på distans. Ytterligare en person anslut vid den sociala aktiviteten. Friposts årsmöten brukar vara trevliga tillställningar, som kombineras med fest.
Se möten-sidan for protokoll från års- och styrelsemöten. Där återfinns även material kring mötet, verksamhetsberättelser, osv.
Deltagande möjliggjordes över video, med yttranderätt men ingen rösträtt. Friprogramvarusyndikatets uppsättning av Jitsi användes.
Efter årsmötet gick deltagarna ut och åt på lokal. Det gick som vanligt givetvis bra att följa med på festen även om man inte varit med på mötet.
Alla medlemmar var återigen inbjudna till julfest med Fripost hemma hos Albin och ett dussintal medlemmar och ickemedlemmar dök upp. Det blev ingen filmvisning den här gången men däremot givande samtal, mat och dryck.
Inom ramen för Framtidsveckan bjöd Fripost in till en kritisk diskussion om Facebook.
”Vad gör Facebook med våra liv och vårt samhälle? Är du beredd att ta ställning mot massövervakning och manipulation?” Med dessa frågor bjöd Fripost in till ett panelsamtal om kritiken mot Facebook samt känslan av utanförskap hos dem som inte vill delta.
Se blogginlägget och affischen.
Inom ramen för Framtidsveckan ordnade Fripost en migreringsverkstad.
Fripost bjöd in till ”att frigöra sig och fly från Google-beroendet”. En handfull Fripostmedlemmar deltog samt en intresserad ickemedlem. Vi pratade bland annat om att större delen av Internets datatrafik och beräkningskraft handlar om spionage i annonseringssyfte och att energiåtgången hade varit väsentligt lägre utan denna verksamhet.
Se blogginlägget och affischen.
Fripost bjöd in till sensommarfest!
Vi träffades i Keillers park, väsentligen Ramberget, i den öppna parken med damm på Rambersgvägen för att fira sommaren och för att se fram emot september och hösten. Vädret var fördelaktigt för parkhäng, strålande solsken och varmt tills sent på kvällen när myggorna jagade in oss. Fripost bjöd på grillat: vegetarisk korv, falafel och grönsaker med egenbakat korvbröd. Ytterligare förfriskningar fanns mot ersättning.
Det blev klurig tävlan i form av tipspromenad och lek och spel genom hästskokastning och bumerang. Pris delades ut till vinnare.
Vid mörkrets inbrott följde de flesta med hem till en Fripostmedlem i närheten och fortsatte samtal, brädspel, och ytterligare tipspromenadrundor där. Festen pågick till sent på natten.
Totalt deltog 24 personer under någon del av dagen. Det är glädjande eftersom 10 hade anmält intresse. Flera som kom var inte Fripostmedlemmar. Evenemanget var uppskattat och beskrevs som välorganiserat.
Fripost bjöd in till årsmöte
Schema för dagen
kl 13.00 | Kraftigare fika och introducerande samtal |
kl 14.00 | Årsmöte (2 h) |
kl 17.00 | Middag |
Årsmötet blev en lyckad tillställning med 14 deltagare. Som brukligt fattades många beslut efter presentation och granskning av styrelsens och revisorns rapporter. Fripost har en utökad styrelse, verksamhetsplan och budget. Stadgarna, som varit oförändrade sedan 2013, ändrades också på två punkter gällande föreningens ändamål (utökat till att utöver e-post omfatta Internettjänster generellt) samt gällande beslut om medlemsavgift. Flera intressanta motioner behandlades också.
Se Friposts mötessida för mer detaljer och protokoll.
Styrelsen hade ordnat fika för att möjliggöra för deltagarna att träffas en timme innan mötet och prata av sig. Vissa kom bara på fikat för att kolla läget. Det var trevligt också att så många av mötesdeltagarna följde med till en restaurang för middag efter mötet. Vissa anslöt också på plats och vi var 13 runt bordet. Totalt såg vi 17 personer under dagen.
Första maj har alltid varit en viktig dag för medlemsrekrytering till Fripost. Fripost delade ut hundratals flyblad. Både vårt traditionella första-maj-flygbladet och ett speciellt för inbjudan till årsmötet delades ut. Vi var på Järntorget, Masthuggstorget, Första långgatan och Gustav Adolfs torg.
Fripost bjöd in till att fira Dokumentfrihetsdagen, en internationell högtid för att uppmärksamma vikten av öppna standarder och fri digital kommunikation. LibreOffice Online arbetar för dig, och säljer dig inte.
Tid: | Ons 27 mar från kl 17 till 19.30 |
Plats: | Språkbanken |
Åtta personer deltog. Vi övade på fria format för dokument (ODT) och kalkylblad (ODS) och hur vi gemensamt redigerar dokument med LibreOffice Online. Leif-Jöran presenterade grunderna för att redigera ODT i webb och telefon.
Vi samlade frågor för att diskutera gemensamt
Kalkylblad och dess funktionalitet? (6)
Vad är stilmallar? Kan de vara tvingande? Kan man begränsa antalet i ett dokument? (6)
Uppförandekodex för att undvika att skriva i munnen på varandra eller bli utslängd ur sessionen? Notiser? Koppla samman instanser av Nextcloud och olika sfärer? (3)
Alternativ till e-postlistor med Google? Alternativ till Facebook (2)
Skillnad på wiki och gemensamredigering? (1)
Formaten är mycket rika på funktionalitet, men vilka krav ställer traditionell ordbehandling på användarna för att vara effektiv? Kan enklare ibland vara bättre?
Första ordinarie vintersymposiet för studiekretsen Cybiosis, Nordiskt sommaruniversitet, gick av stapeln på Nida Art Colony i Lettland. Gustav, Olof och Eric närvarade. Fripost presenterades i form av en jämförelse med Open Suorce Seed Initiative, vilket är en aktuell forskningsidé hos Eric tillsammans med Gustav.
Vid sidan bl.a. Inbyggd frihet och Fribok, presenterade Fripost på minifestivalen I love libre på World Arduino day.
Tid: | Lördag 16 mars 2019 kl 14 |
Plats: | Kellys, Andra långgatan, Göteborg |
I love libre arrangerades av Oscilator och Friprogramvarusyndikatet. Fripost hade också ett litet bokbord flera ställde bra frågor. Totalt ca 30 pers deltog. Tillfället bedömdes som lyckat och kommer upprepas i maj.
Fripost, genom Stian, informerade i en skolklass på Schillerska gymnasieskolan i Göteborg. Det var 30 elever som närvarade. Också IT-ansvarig på skolan kom. Ämnet var övervakning och kontroll på Internet. Eleverna var i mycket ovetandes om problematiken, men hade många bra frågor.
Fripost tar ställning mot massövervakning och manipulation. Vi sammanstrålade 11 personer för att diskutera social teknologier. Facbook, Twitter och Github är exempel på plattformar där användarna saknar inflytande och kontroll. För att underlätta för medlemmar och andra att lämna dessa bedriver Fripost kampanjen Exodus, men vi stannar inte där. Istället vill vi möjliggöra möten över Internet på användarnas villkor. Hur ska detta gå till?
Tid: | Fredag 1 mars 2019 kl 18–21 |
Plats: | Språkbanken, Lennart Torstenssonsgatan 8, Göteborg |
Vi inledde med en presentation och översikt av de vanligast förekommande fria sociala teknologierna. På presentationen följde en serie frågor om de olika teknologierna. Se presentationern och översiktssidan Sociala teknologier.
Efter att ytterligare kläckt lite idéer, gjorde vi en intresseundersökning:
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆ | Chatt – sotrt intresse (11/11) |
☆☆☆ | Mikroblogg – milt intresse (3/11) |
Annat: | |
☆☆☆☆ | Forum – milt intresse (4/11) |
☆☆☆☆☆☆☆☆☆ | Kalenderhändelser/evenemang – stort intresse (9/11) |
☆☆☆☆ | Fotoalbum – milt intresse (4/11) |
Exempel på chatt är Jabber och Matrix, vilka Fripost har arbetsgrupper som arbetare med. Med mikroblogg avses primärt Mastodon respektive den inbyggda applikationen i Nextcloud. Exempel på forum är Karrot World som används av Solikyl. Fripost Lagring för delning föreslogs som ev. tillräckligt för fotoalbum.
Denna träffen är inledningen på en serie sammankomster för att utforska och förstå sociala teknologier. Verktygen finns och tillsammans kan vi bygga vad som behövs för att mötas på Internet.
Fripost bjöd in till till paneldiskussion på Stadsbiblioteket: “Vad gör Facebook med våra liv och vårt samhälle? Är du beredd att ta ställning mot massövervakning och manipulation? Under kvällen får vi följa Facebookanvändare som tar bort sina konton permanent.”
Tid: 23 januari 2019 kl 18–19:30
Plats: Trappscenen, Stadsbiblioteket, Kungsportsavenyn, Göteborg
Panelen bestod av
och modererades av
Ca 60 personer deltog i publiken. Majoriteten uppgav sig vara med i Facebook. Ca 10 var inte med. ca 10 fick reda på evenemanget genom Facebook. Många kom och gick. Evenemanget var mycket lyckat.
Se vidare planeringssidan för Exodus.
Alla medlemmar var återigen inbjudna till julfest med Fripost hemma hos Albin. Ett tjugotal personer trotsade regn, blåst och mörker för att träffa likasinnade och diskutera digitalpolitik. Efter en kort presentation om Friposts verksamhet tittade vi på en film om massövervakning och hat på sociala medier med dödlig utgång. Därutöver åt och drack vi soppa, bröd, oliver, glögg, fruktsallad m.m. Vi hjälptes åt med konfiguration av fria operativsystem och samtalade fritt om filmen samt om datasäkerhet, fri programvara och personlig integritet i allmänhet.
Tack till alla som dök upp!
Hallen var fylld med skor. Tre ny medlemmar värvades. Dessa sade sig vara intresserade av lek och spel.
Fripost anordnade en “Migrera från Google”-verkstad tillsammans med Inbyggd frihet i Viktoriahuset i Göteborg på fri programvarudagen. Verkstaden annonserades via utskickslistan och affischer med texten nedan sattes upp på Chalmers:
Frigörelse på nätet – det måste inte vara allt eller inget. Alltid något kan göras. Tillsammans fortsätter vi där var och en är.
Lämna Gmail eller annan tjänst (Hotmail, Yahoo etc). Migrera all din e-post till Fripost. Om du inte redan är med, gå med!
Går det även att lämna Google Drive och Google Docs? Ja!
Ta med dator eller telefon.
Fem personer deltog och följande praktiska åtgärder uträttades:
Vid sidan av det praktiska arbetet pratade vi om fri programvara, säker kommunikation och olika sätt att undvika att dela med sig av personlig information till datainsamlande organisationer. Vi diskuterade även hur man bör förhålla sig till påtryckningar som vi ofta utsätts för om att använda ofria program och tjänster, t.ex. när en förening har Facebook som huvudsaklig kommunikationskanal.
Vi bjöd in till Friposts årsmöte och aktvitetsdag. I år utökade vi till två dagar, aktivitetsdag och årsmöte, för att kunna ge varje moment den tid som behövs.
5 maj | Aktivitetsdag | |
13.00 | Kraftigare fika | |
13.30 | Verksamhetsplan för 2018 | |
15.30 | Verkstad med Lagring för delning (Nextcloud) | |
17.00 | Middag | |
6 maj | Årsmöte | |
13.00 | Kraftigare fika | |
14.00 | Årsmöte (2 h) | |
17.00 | Middag och fest |
Plats, Lennart Torstenssonsgatan 8, Göteborg.
Förslag på fokusområden. Följande blev den slutgiltiga sammanställningen av sex punkter till förslag på fokusområden för året:
Vidare identifierades en listsa med förslag på punkinsatser:
Schema. Förberedelsen av verksamhetsplanen följde schemat:
Genomgång verksamhetsplan från 2017 (20’) |
Underlag från 2016 (samma dokument) (10’) |
Diskussion (10’) |
Aktvitetsåret 2017, vad gjorde vi? (30’) |
Tidigare övningar och “Att hjälpa till”-sidans innehåll (10’) |
Idékläckningssession om 2018 (5’) |
Konkretisering och prioritering inför årsmötet (15’) |
Diskussion. I diskussionerna konstaterade vi att vi gjort mycket under 2017 som motsvarade planen och hur viktigt det är med mikrodokumentation (kontinuerlig uppföljning och dokumentation). Vi sammanställde alla restpunkter från tidigare planer, de som inte åtgärdats eller blivit inaktuella. Dessa punkter kompletterades med resultatet från idékläckningsövningen. Slutligen gjordes två omgångars rangordning.
Tekn. | |||
☆☆☆☆☆☆ | Administrationspanel | (Tekn./Hållb.) | |
☆☆☆☆☆☆ | Andra chattlösningar (Matrix, XMPP, etc.) | ||
☆☆☆☆☆☆ | Inkludera Nextcloud-appar – också bidra uppströms | ||
* Group folders (dela med alla, utvärderad) | |||
* Polls (utv.) | |||
* Tasks (utv.) | |||
* Deck (arbetsflödesverktyg, utv.) | |||
* Rainloop (e-postklient, ej utv.) | |||
* Chatt (ej utv.) | |||
☆☆☆☆ | SPAM-filtrering på IMAP-servern | ||
☆☆☆ | Fripost-info delat med alla på Fripost Lagring för delning | ||
☆☆☆ | Fri social webbtjänst – GNU Social/Diaspora/e.dy | ||
☆ | IRC-server och IRC-bouncer | ||
Paketering av sys-konfigurationer till Debian | |||
Web-forum | |||
Musikströmmaning | |||
Bild. | |||
☆☆☆☆☆ | (Introduktion till) kryptering (verkstad) | ||
☆☆☆☆☆ | Fler migrera-verkstäder (verkstad) | ||
☆☆☆ | Verkstad om enkätbyggande med Nextcloud Polls (verkstad) | ||
☆☆ | Bilder i internkommunikation | (Bidl./Hållb.) | |
Att utnytja flera metoder: forumteater, etc. | |||
Opin. | |||
☆☆☆☆ | Skriva artiklar | ||
☆☆☆ | Info till skolor (Google-användningen problematisk) | ||
☆☆☆ | Hjälpa föreningar bort från Facebook, o.dy. | (Bild./Opin.) | |
☆☆☆ | Övertala föreningar bort från Facebook, o.dy. | (Bild./Opin.) | |
Hållb. | |||
☆☆☆☆☆☆ | Dokumentation | ||
☆☆☆☆☆ | Städa wikin, göra “hjälpa till”-listor | ||
☆☆☆☆ | Redovisning av icke-monetära bidrag | ||
☆☆☆☆ | Utred och utvärdera melemskapsformer (större organisationer) | ||
☆☆ | Automatisk fakturering | (Tekn./Hållb.) | |
Översättning av hemsidag (t.ex. polska, engelska) | |||
Anpassa verksamheten till underrepresenterade grupper | |||
Upprepa verkstäder |
Här uppdelat per föreningens verksamhets grundgrenar – teknik (Tekn.), folkbildning (Bild.), och opinionsbildning (Opin.). Också att stärka den interna demokratin har egen kategori (Hållb.).
Tre av Friposts medlemmar trotsade regn och kyla genom att traditionsenligt dela ut flygblad på Första maj. Vi träffades först på ett kafé i Haga för att skära till flygbladen. Vi delade sedan ut på Järntorget och Masthuggstorget innan tågen avgick, och sedan i Brunnsparken och på Gustav Adolfs torg på SAC:s och Vänsterpartiets samlingar. Cirka 300 flygblad delades ut totalt. Utöver standardflygbladet delade vi denna gång ut en inbjudan till kommande aktivitetsdag och årsmöte.
Syndikalistiskt Forum, Övre Husargatan 27. Se affisch.
Totalt minst 20 deltagare, varav 15 utanför styrelsen, tre ej medlemmar och två nya, c:a. 5 kvinnor och 15 män Dagen gick över förväntan. Vi följde schemat, AT gav en föreläsning om sin forskning och utförde intervjuer. Kvällen fortsatte senare på lokal.
Schemat
15.00 | Kom igång med ditt konto |
16.00 | Migrera Google-dokument |
16.45 | Presentation av at |
17.00 | Visning av Frank Karlitschek, “Why I Forked …”, FOSDEM 2018 |
18.00 | Migrera från andra Nextcloud-instanser med WebDav |
Utskicket 29 mars
Nextcloud och LibreOffice Online har varit tillgängligt sedan länge i för utvärdering, men nu lanserar vi det äntligen för alla medlemmar. Frigörelse på nätet – tillsammans blir det lättare!
Lämna Dropbox, Google eller annan tjänst och migrera till Fripost. Föreningen möjliggör nu synkronisering av dokument, bilder, kalendrar och kontakter i ett gemensamt kontrollerat moln. Nextcloud är kompletterat med LibreOffice Online för gemensamredigering av dokument på webben. Om du har vänner som inte redan är med – ta med dem! Vi löser allt på plats.
Vi firar detta med verkstad och fest lördag 7 april kl 15–19.30 på Syndikalistiskt Forum, Övre Husargatan 27, Göteborg. Fika och mat finns till låg kostnad.
För den som vill veta mer och prova redan nu, besök wikisidan för projektet https://wiki.fripost.org/nextcloud-and-lool.
Det finns också en affisch: https://fripost.org/material/2018-nextcloud-release.pdf.
Gustav Eek och Stian Rødven Eide från Fripost var inbjudna till Miljöpartiet i Ulricehamn för att föreläsa eller diskutera fri programvara.
Medlemmar i Miljöpartiet i Ulricehamn vill hjälpa de som sitter i kommunfullmäktige där att lämna in en motion om transition till fria programvaror i kommunen. I linje med kampanjen Public money - public code. I samband med att den lämnas in vill de gärna ordna ett litet event med tal av någon samt kanske ett litet installationsparty.
Upplägg för dagen
Stian/Gustav tar upp fri programvara i allmänhet: definition, användarfrihet, fri mot öppen programvara, etc. Något om demokratin.
De presenterar kort Fripost och förutsättningarna för att organisera tekniska lösningar lokalt och demokratiskt.
Någon från Miljöpartiet säger några ord om deras förslag.
Tillsammans kan allt knytas samman och deltagarna motivera ytterligare varför förslaget är nödvändigt och varför alla borde tänka så.
Avslutande installationsverkstad för fri programvara och fria operativsystem.
Utvärdering
Tanken var först att vi skulle komma i oktober, men tillslut blev det av lördagen 11 november. Stian och Gustav åkte dit dagen innan.
TODO Utvärdera lite hur det gick
Fripost presenterade: Communication infrastructure – a form of resistance?
Mer information kommer med tiden. Dock vet vi att Fripost också har ett bokbord.
Fripost bjuder in till höstfest med tema att migrera från Google. Fripost är … men med ett sådant budskap följer ocockså moral: .. och för att vara trovärdigt … alternativ:
Lördag 18 november 2017, kl 15. Höstfest med tema Migrera från Google
Fripost bjuder in till höstfest med tema att migrera från Google. Fripost är … men med ett sådant budskap följer också moral: .. och för att vara trovärdigt … alternativ:
(TODO Beskriv detta bättre. Kopiera från ovanstående. Planera också festen)
Frigörelse på nätet – det måste inte vara allt eller inget. Alltid något kan göras. Tillsammans fortsätter vi där var och en är.
Att få stöd från föreningen och medlemmarna att frigöra sig och fly från Google-beroendet var ett populärt förslag bl.a. på årsmötet 2017. Äntligen anordnar Fripost verkstäder (två till att börja med) kring att flytta adresser, e-post, kontakter, etc. från t.ex. Google till Fripost:
Tid: Måndag 23 oktober kl 18–19.30 Plats: Forum, Övre Husargatan 27
Kompletterat med höstfest (mer senare men reservera kalenderplats):
Tid: Lördag 18 november kl 15–20 Plats: Forum, Övre Husargatan 27
Båda på Forum på Övre Husargatan, där vi varit också tidigare. Fika och mat finns till låg kostnad.
Lämna Gmail eller annan tjänst (Hotmail, etc). Migrera all din e-post till Fripost. Om du inte redan är med gå med! Går det även att lämna Google Drive och Google Docs? Ja!
En viktig poäng med föreningen är att tillsammans tillhandahålla demokratiskt kontrollerade lösningar för elektronisk kommunikation till medlemmarna (fri kommunikation). Men vi har också ett budskap, att infrastruktur i allmänhet ska var gemensam och att vi inte ska acceptera att den villkoras Google och Facebooks möjlighet till vinst på användarnas bekostnad. Det fina med Fripost är att budskapet görs trovärdigt just eftersom vi erbjuder ett alternativ: pålitlig och högklassig e-post och kommunikation, hållbar på våra villkor.
Acceptera inte att vara en vara!
Vad vi hoppas åstadkomma under verkstaden:
Ta med dator (eller telefon)
Som förberedelse för verkstaden och för protokoll samlar våra kunskaper och erfarenheter på en wikisida: https://wiki.fripost.org/e-post/migrate-google
Om lokalen. Fripost kommer gärna till Forum bokkafé. De säljer böcker och enklare tilltugg (och anordnar också föreläsningar och dylikt). Adressen delades tidigare med Gnutiken, som sålde fri programvara och utförde fri programvarurelaterade tjänster. Det var faktiskt i de lokalerna som Fripost bildades 2010, varför det känns hemtamt att komma dit.
Fripost presenterade på Bokmassan i Göteborg. Slotten var kort och begränsat antal åhörare närvarade under presentationen. Intresset var stort nog, dock för att vi skulle fortsätta diskussionen om samhällets organisering, demokrati och påverkan i flera timmar i mässans cafédel. Som helhet lockade också Bokmassan många besökare och ETC var nöjda.
Detta var hur Fripost utannonserade presentationen och mässan:
Kommunikationsinfrastruktur – en motståndsform?
Lördag morgon 30 september kl 9.00 Fripost presenterar på Bokmassan i Göteborg
“Köpa böcker, lyssna på intressanta författare eller bara ta en fika? Bokmassan är en litteraturfestival med inriktning på böcker, debatt och hållbarhet. Vi vill erbjuda en blandning av högt/ lågt, fint/ fult och kommersiellt/ osäljbart. Allt kommer gå i ekologin och hållbarhetens tecken.” Så beskrivs Bokmassan på etc.se, den alternativa bokmässan..
29–30 september klockan 9–21 Heden, Göteborg Gratis inträde
“En rätt härlig video med Johan Ehrenberg om Bokmassan” (ETC https://etc.se)
I seminariet kommer vi presentera de demokratiska principerna som ligger till grund för föreningen Fripost, den demokratiska e-postföreningen (som grundades 2010). Vi kommer dra relevanta paralleller mellan elektronisk kommunikationsinfrastruktur och gemensamma nyttigheter (de är t.ex. båda resurser). Det bland annat genom att kritisera dikotomin offentlig–privat och vanliga idéer kring Allmänningarnas tragedi. Vi kommer också i detalj beskriva hur en komplex och komplicerad resurs kan (och måste) utställas demokratisk kontroll.
I all ödmjukhet vill vi placera Fripost-initiativet i ett sammanhang av viktiga lokala kamper med globala implikationer. I den värld vi lever tvingas jordbrukare slåss för rätten att bruka jorden, stadsbor för vatten och studenter för oberoende universitet och utbildningar. Vi driver en kamp för fri tillgång till moderna kommunikationsmedia. Internet är utformat distribuerat, med lika och obegränsad åtkomst för alla. Som sådan är den en gemensam nyttighet och gemensam nyttighet kräver likainflytande. Fripost visar att det är möjligt och också i detalj hur det ska göras.
Föreningen bjöd in till en inspirationsdag för att tillsammans undersöka och skapa
Lokal för aktivteten var länge oklar. Tillslut bestämde vi att än en gång bjuda in hemma hos Gustav Eek i Kvillestan. Totalt deltog fem personer varav en icke medlem. Vi bjöd också på soppa som var populär, något att dricka, och allt vad som behövdes för en bra kväll.
Fokus blev i huvudsak diskussioner och idékläckande på temat. Vi diskuterade också nästa steg i vårt Nextcloud-projekt.
Bakgrunden till inbjudans formulering var att Fripost i augusti anordnade en verkstad där vi provade på att redigera dokument gemensamt. Då uppkom idén och önskemålet att ta det vidare, att också diskutera det skapade materialets frihet och publiceringsomständigheterna. Exempel kunde vara Sy- och stickmönster (t.ex. mjukbyxor), CAD-ritningar, Segelskärningar, m.m. Det behöver inte handla om att skapa nya plattformar, utan att använda de som redan finns. idén är inte ny; Wikibooks, Mediagoblin etc. finns redan. Vad vi ser och reagerar mot är i vilken utsträckning helt ofria plattformar, t.ex. Youtube, används.
Vi diskuterade också vad som menas med “molnet”:
Fripost uppmärksammade öppna standarder och fri digital kommunikation genom att bjuda in till en verkstad där vi provade på att redigera dokument gemensamt med andra.
Tid: Mån 28 augusti kl. 18 till 19.30 Plats: Syndikalistiskt Forum, Övre Husargatan 27
Alla deltagare (nio stycken) fick ett konto på Nextcloud-instansen om de inte hade ett redan och vi kunde alla vara med och samtidigteditera dokumentet. Kolla in dokumentet.
Vissa upplevde viss tröghet och också förvirring när alla skrev och kommenterade samtidigt, men inga andra problem. För att förbättra prestandan ska vi (a) aktivera cachning på Nextcloud och (b) installera Libre Office Online direkt från paket utan Docker (virtualisering).
Dagen efterföljdes av diskussioner på lokal.
Vi tog seg framåt gällande pedagogiken, jämfört med motsvarande aktivitet under våren. Idéer kring aktivitet 16 september (dokumentfrihetsdagen) ventilerades också.
Fripost bjöd in till grillning. Följande gick att läsa i utskicket:
Hej medlemmar!
Välkomna äntligen till sommarfesten med Fripost! Vi bjuder in till grillning på Södra Guldheden.
Tid: Torsdag 8 juni kl 18 Plats: Södra Guldheden, Dr. Westrings gata 10
Vad ska vi göra, då? Exakt vad beror på vädret. Vi grillar ute eller på Lolas balkong. Vi hoppas också hinna med andra aktiviteter: blåsa stora såpbubblor, återitterera verksamhetplanen, skriva klart och spela Friposthymnen.
Ta med det du vill grilla och dricka. Fripost bjuder på basen (t.ex. fransk potatissallad) och sommarzingibål med spritz.
Hitta hit? Ta buss 52, hålplats ovan adress, eller spårvagn 10 till ändhållplatsen. Ring nedan om ni inte hittar.
Varm välkommna önskar Friposts styrelse
Fripost bjöd in till aktivitetsdag vigd till att förbereda en verksamhetsplan för året. Omkastningen att ha aktvtetsdag innan årsmötet var ett resultat av utvärderingen av förra årets årsmöte.
Elva personer deltog, hälften inte med i styrelsen, 3 kvinnor och 8 män. Matematiker, Systemutvecklare, arbetsfria, pensionärer, IT-adminstratörer, m.fl. var där, akademiker och icke akademiker. Överlappet i deltagandet var såklart stort med årsmötet.
För att möjligöra att träffas lite innan mötet, så ordnade styrelsen med en kraftigare fika. Efter årsmötet och aktivitetdagen gick vi ut och åt middag på Restauran Mazala. De flesta följde med. Inbjudan till aktivitet var som del av årsmötesinbjudan.
En runda med frågan vad deltagarnas behov av elektronisk kommunikation är just nu och vilken aktivitet de ville se i Fripost gav följande:
Verkstad stänga Gmail-konton
“De-Googlefy”
Tjänster för föreningar
Utred Friposts energianvändning
Utred och uppskatta ickemonetära donationer
Transparens, hur använd pengarna – vad kostar? hur växer kostnaderna med fler medlemmar?
Upprepa alla verkstäder
Hur komma runt och bekämpa What’s-Up?
Få Cykelköket (förening) att sluta använda Facebook. Man hamnar utanför.
Få in bilder i intern kommunikation
Mer utåtritad verksamhet, t.ex. skriva artiklar
Guider för enklare medel för frigörelse (tekniskt)
Teknisk utveckling
Följa upp Google-i-skoan, kanske tillsammans med Bibliotekshögskolan i Borås
Musikströmning
Deltagande medlemmar undrade vad som är på gång gällande Nextcloud och LibreOffice Online. Hur fungerar det? Läget reddes ut: det är i planen, vi har instanser för utvärdering men flera beslut återstår. Var går gränsen för vad som passar Fripost? Vad är behovet gällande elektronisk kommunikation? Ex. (a) kalender (b) kalender-göra-upp-funktion, (c) gemensamredigering, (d) dela filer?
Vidare observationer. Det var mycket som dog ut när Facebook kom. Valberedningen för Feministiskt initiativ kommunicerar mest proprietära lösningar.
Första maj har alltid varit en viktig dag för medlemsrekrytering till Fripost. Årets Första Maj var ett rekord-år. Kanske var det tack vare vädret, men också den politiska situationen och det parlamentariska läget lockar ut folk; Göteborgsposten citerade en demonstrant: “En stark markering mot högerpopulismen” (gp). Sju tusen personer lyssnade på Jonas Sjöstedt på Vänsterpartiets möte.
Minst sex av Friposts medlemmar deltog i flybladsutdelandet, och mer är 500 flygblad delades ut. Vi träffades först på Espressohouse på Vasagatan för att skära till flygbladen. Vi delade sedan ut flygblad på Järntorget och Masthuggstorget innan tågens avgång och sedan i Brunnsparken och på Gustav Adolfs torg på Syndikalisternas och Vänsterpartiets samlingar.
Bladen gick åt som smör, och det blir lättare och lättare att informera om föreningen. Vi upplever att det börjar bli vanligt att man redan känner till Fripost.
En person hänvisade t.ex. också till Snowdenfilmen och beklagade att hen inte var en teknisk person så att hen kunde vara med i Fripost. Men Fripost är inte bara till för tekniska personer. Tvärt om. På flygbladet konstaterar vi ju att “bara ett fåtal har kunskap och resurser att själva bygga egna system” men att det “i Fripost finns flera personer som kan detta bra och utvecklar en infrastruktur som alla … använder tillsammans”. Fripost samlar många personer som är just intresserade av att lära sig. Folkbildning är ju en av Friposts viktigaste funktioner. Det är mer än vad varken Google eller Facebook kan eller är intresserade av att erbjuda. Flera som vi pratade med visade också intresse för att lära sig kommunicera krypterat, vilket ju Fripost också ordnar aktiviteter om.
Dokumentfrihetsdagen på Mölndals stadsbibliotek den 30 mars – en presentation av LibreOffice Online.
Att delta på Dokumentfrihetsdagen är ett uttalat mål för föreningen. Fripost fick möjlighet att komma till Mölndals stadsbibliotek för att presentera och hålla en verkstad i LibreOffice Online. Så här presenteras dagen på bibliotekets hemsida:
Frigör dina dokument! Kom igång med LibreOffice Online
Välkommen till Friposts firande av Dokumentfrihetsdagen, en internationell högtid för att uppmärksamma vikten av öppna standarder och fri digital kommunikation. Var med på en verkstad där du får prova på att arbeta gemensamt med att skapa dokument i LibreOffice Online.
Vi ger grunderna för att du ska kunna arbeta på egen hand i ett program som arbetar för dig, inte säljer dig.
Torsdag 30 mars kl. 18.00–19.30 Mölndals stadsbibliotek
Nio personer deltog. Leif-Jöran inledde aktiviteten med en presentation om vikten av öppna standarder och fri kommunikation, vad gemensamt skrivande är, och hur man kan arbeta effektivt med ordbehandling.
TODO lägg in presentationen
Leif-Jöran hade också förberett och installerat och integrerat LibreOffice Online på den instans av Nextcloud som Gustav och Olof huserar. Alla deltagare fick ett konto och vi verifierade att gemensamt skrivande fungerar fint.
Återkopplingen från deltagarna var mycket positiv. Vi beslutade att forsätta hjälpas åt att utvärdera och sprida användandet i vänskapskretsar och personalgrupper. Gustav skapar gärna fler användare om det finns behov för detta.
Flera deltagare hade tidigare erfarenhet av kommersiella tjänster som Google Drive och Dropbox, vilket lätt färgar upplevelse. Det är därför extra viktigt att vi fortsätter beskriva fillagringslösningar, ordbehandling, och gemensamt skrivande i positiva termer, utan att i onödan förhålla sig till kommersiella alternativ, som ofta säljer dig istället för att arbeta för dig. Fripost-påse som tack för att vi fick komma.
LibreOffice Online (LOOL) kan installeras separat, men installera med fördel tillsammans med en fillagringstjänst, t.ex. Nextcloud.
En öppen fråga är hur Fripost kan fortsätta arbeta med Nextcloud och LibreOffice Online. Det är fortfarande en komplikation att Debian-paketen uppdateras långsamt om alls och inte underhålls av säkerhetsuppdateringar. Läs mer om Fripost’s arbete med Nextcloud och LibreOffice Online under ?Hjälpa till.
TODO länka till rätt avsnitt i “hjälpa till”
Alla medlemmar var inbjudna till julfest i Friposts regi hemma hos Albin. Liksom föregående år förtärde vi soppa, bröd, glögg och tittade på film, denna gång en dystopi om ett socialt rangordningssystem som vk jämförde med [socialkreditsystemet(https://en.wikipedia.org/wiki/Social_Credit_System)] i Kina.
Ett dussintal personer deltog under kvällen.
TODO Beskriv vad som hände, antal deltagare, etc
Fripost bjöd in till Friposts årsmöte och aktivitetsdag Söndagen den 17 april kl. 14–17 på Lennart Torstenssonsgatan 8.
Schema
* kl. 13 kraftigare fika
* kl. 14 årsmöte
* kl. 15:30 aktivitetsdag
* kl. 17 middag
Vi brukar kombinera årsmötet, som ju är av det formella slaget, med en lite friare aktivitetsdag. Förra året sneglade vi på framtiden och gjorde en omprioritering bland alla utvecklingsmöjligheter. Tema för aktivitetsdagen i samband med årets årsmöte är inte bestämt ännu. Men det kommer såklart vara relevant.
Efter årsmötet och aktivitetsdagen planerar vi att gå ut och äta. För att kunna reservera bord vill vi veta ungefär hur många som vill följa med på middagen. Om du vet eller tror att du vill följa med, hör gärna av dig till Friposts styrelselista en vecka i förväg.
Inbjudan till verkstaden löd:
Fripost bjuder in till kom-igång-verkstad för nybörjare och erfarna om säker elektronisk kommunikation. Aktivitetsdagar om kryptering är de mest populära och efterfrågade av Friposts återkommande aktiviteter. Detta tillfälle är kvinnoseparatistiskt, vilket innebär att verkstaden genomförs enbart av och för kvinnor.
Den som inte har möjlighet att delta nu kommer med största sannolikhet att få möjlighet i höst igen.
I denna verkstaden kommer vi tillsammans att undersöka grunderna i kryptering med GNU Privacy Guard (GnuPG eller GPG). GPG är en fri (i dess frihetliga betydelse) version av den kraftfulla krypteringsstandarden Pretty Good Privacy (PGP), som också är tillgänglig för GNU/Linux, Windows och OS X.
Under verkstaden kommer vi att gå igenom allt grundläggande som behövs för att komma igång med krypterad e-postkommunikation. Verkstaden kommer vara helt rättfram och vi kommer arbeta tillsammans för att
- Installera programvaran på Din dator
- Skapa, distribuera och signera krypteringsnycklar
- Integrera kryptering som del av Din e-postprogramvara (alla vanliga klienter stödjs)
- Utföra exempel på säker elektronisk kommunikation, dvs. skicka krypterad e-post till varandra.
Verkstaden vänder sig till nybörjare. Vi har dock genom erfarenhet upptäckt att verkstaden erbjuder saker också för erfarna användare och att alla uppskattar de diskussioner som uppkommer. Ta med egen dator.
Inom ramen för Café Planet på Ekocentrum bjöd Fripost tillsammans med JAK-banken i Göteborg in till en föreläsning på temat elektronisk kommunikation och öppenhet, säkerhet, och hållbarhet. Gustav höll föreläsningen för 20-talet deltagare.
Alla medlemmar var inbjudna till julfest i Friposts regi hemma hos Albin. Vi som kom dit värmde upp oss med lite soppa och glögg samt bänkade oss framför WikiRebels – The Documentary.
Efter filmen pratade vi politik, signerade GPG-nycklar och kollade in Friposts fina tygväskor.
Sju personer deltog under kvällen.
Fripost bjöd in till aktivitetsdag med följande formulering:
Använder du Google för att söka på Internet? Har du Mac OS X eller Windows på din dator? Tittar du på SVT-play? Många gånger använder du integritetskränkande tjänster utan att veta om det, t.ex. Googles kartor och Facebooks gilla-knappar.
Fripost bjuder in till en presentation och verkstad om konkreta, enkla saker man själv kan göra för att stå upp för sin frihet och integritet. Vi tar upp både program installerade på din dator och Internet-orienterade tjänster.
[…]
Aktivitetsdagen lägger fokus på det personliga snarare än det samhällsförändrande. Vi diskuterar de hinder som många upplever för att uppnå målen. Vi presenterar, framförallt sådana som man enkelt kan utföra som gör stor skillnad i vardagen.
Ibland kan det finnas en rädsla för att förändra sin elektroniska miljö. Många gånger behöver det dock inte vara så svårt.
TODO: Lägg in diskussionsprotokollet samt en lista över tips på programvaror och tjänster.
Fripost bjöd in till aktivitetsdag med följande formulering:
Under åren har många idéer växt fram angående hur Friposts kommunikationslösningar kan utvecklas och vad vi kan göra mer: kalendrar, sociala nätverk, chattlösningar, o.s.v. Vi vill bjuda in till ett samtal om vad som är viktigt när föreningen tekniska lösning utvecklas.
Syftet med aktivitetsdagen var att stämma av prioriteringarna vad gäller nästa steg i utbyggnaden. Ett mål för dagen var att ta fram en klar rangordning av de förslag som finns beskrivna under Att hjälpa till.
Vi gjorde en runda om generella tankar och hade därefter en fri diskussion. Nedanstående är en sammanfattning av centrala punkter och krav. Slutligen genomfördes en omröstning om prioritet där varje deltagare hade en poängpott att dela ut.
I diskussionerna behöver vi fokusera på funktionalitet. Först i andra ledet ska efterfrågad funktionalitet länkas till olika lösningar.
En diskussion vi måste ha i Fripost är vilka alternativ till Googles tjänster som finns. De senare behöver även en abstrakt beskrivning.
Roundcube behöver uppgraderas och nästa version innehåller en kalenderlösning, oklart exakt funktionalitet. Vi konstaterade också att det inte längre finns någon ansvarig för Roundcubes Debian-paket, vilket är ett problem för Fripost. Det finns två alternativ: (a) att Guilhem och Delphine paketerar Roundcube för Debian och (b) att vi byter till en annan webbmejl.
I första hand ska paketerade lösningar användas. Därför är Roundcube-avknoppningen ett problem.
Tjänster behöver förstås stödja vår ?LDAP-lösning för användarhantering.
Möjligheten att sätta upp Owncloud togs upp. Den generella funktionen som Owncloude uppfyller, distribuerad lagring, behöver definieras.
Att sätta upp en IRC-bouncer efterfrågades.
Leif-Jöran tillhandahåller en kalendersynkronisering och Jabber genom Serengeti.
Skolor som använder Google bryter mot lagen. De behöver uppmärksammas ordentligt på det.
Varje ny tjänst innebär en ytterligare attackvektor. Om vi ska använda t.ex. Owncloud måste tjänsten installeras på en separat server.
Albin kan hjälpa till med dokumentation.
Delphine är intresserad av att arbeta praktiskt.
Nedanstående lista är resultatet från deltagarnas omröstning.
☆☆☆☆☆ | Uppgradering av Roundcube |
☆☆☆☆ | Dokumentation |
☆☆☆ | Information till skolor |
☆ | Distribuerad lagring |
☆ | Kalender |
☆ | Diaspora eller GNU-social-server |
☆ | Paketering av systemkonfiguration till Debian |
☆ | IRC-bouncer |
IRC-server | |
XMPP-server | |
Web-forum | |
Översättning av hemsidan | |
Automatisk fakturering | |
Alternativ webbmejl | |
Alternativ till Google-delning |
Under en konferens fredagen den 17 april genomförde Leif-Jöran en enkätundersökning. Att hitta en ersättning för funktionen som Google docs uppfyller var det som primärt efterfrågades.
Alla medlemmar bjöds in till julkväll i Friposts regi hemma hos Stian. Det innebar bland annat fika, filmvisning och e-postkryptering. Den som behövde hjälp att sätta upp e-postkryptering kunde ta med dator. Och den som ville ha sin nyckel signerad kunde ta med utskrifter av nyckelns fingeravtryck och legitimation.
Sju personer deltog under kvällen. Cullen Hobacks film Terms and Conditions May Apply visades.
Tid och plats: Den 18 oktober 2014 kl 13–17 på Språkbanken.
Sju deltagare.
Aktiviteten annonserades med
Hur navigerar du på nätet om du ser inte? Eller om du ser bara lite? Hur har du tillgång till din e-post? Vad kan vi göra i Fripost så att vår e-postlösning är fri för alla – och inte bara för de utan funktionsnedsättning?
Efter en arbetsdag eller “AccessCamp” med Liberté 0, har vi fått en lista över tillgänglighetsbrister på vår webbsida. De ska presenteras med de verktyg som man kan använda för att se vad som gör en webbsida eller programvara otillgänglig. Efter genomgången försöker vi hinna gå igenom den nuvarande wikin och se om vi kan göra ändringar så att Fripost blir mer tillgänglig.
Vi träffas mellan kl. 13 och kl. 17 på Språkbanken (rum 307). Vi börjar med en genomgång av vad som kom fram från arbetsdagen med Liberté 0 och sedan försöker vi få svar på frågor och göra ändringar som gör Friposts sidor och e-post mer tillgänglig, i mån av tid.
Fripost bjuder på fika under aktiviteten. De som vill träffas kl. 11.30 för en snabb lunch före aktiviteten själv. Deltagarna står själva för lunchen.
Mer att läsa på engelska och franska:
Under en inledande runda konstaterade vi att man inte behöver vara expert för att förbättra tillgängligheten. Det finns många verktyg att ta till. Slutsatser från aktivitetsdagen och mer om Friposts arbete med tillgänglighet finns samlat under Tillgänglighet.
Automatisk skärmuppläsning försvåras av dålig separation av innehåll och affärslogik, och absolut placering av element, som också är vanligt, gör uppläsningsordningen oförutsägbar. Alla har nytta av tillgängliga sidor, också de utan svårigheter och funktionshinder.
Som beskrevs i inbjudan så var Delphine i Montpellier på Liberté 0. Därifrån, och genom sådant som påpekades under aktivitetsdagen, har vi listor med förslag på förbättringar. Se mer under Tillgänglighet.
Det finns många verktyg för att analysera tillgängligheten, men de flesta är inte fri programvara. De som finns verkar också inte i vara riktade till utvecklare i första hand.
Slutligen demonstrerades redskapet Orca.
I fjol ställde Fripost upp på Göteborgs Kulturnatta med två aktiviteter. Också i år har vi vara närvarat.
TODO: Fyll ut med mer detaljer.
Fripost bjuder in till forumteater på ämnet “Argumentera för Fripost”. Förberedande sessioner har hållits förut (se Aktivitetsdagen 20 Februari 2013) vilket resulterade i en översyn av målgrupper och argumentationsidéer. Dessa idéer blir grund i en lättare dramaövning. Varmt välkomna!
Friposts medlemmar var och delade ut flygblad om Fripost i och nära första-majtågen i Göteborg. Hela 600 flygblad hade skrivits ut för att delas ut och alla gick åt. Friposts aktiva deltog i tre första-majtåg. Flygbladen delades ut på Järntorget, Masthuggstorget och Gustav Adolfs torg.
Responsen var bra och stämningen god. Det var inte sällsynt att Fripost var känt redan sedan tidigare hos de som fick flygblad. Förmodligen minst två medlemmar har rekryterats genom aktiviteten. Första-majaktiviteten är värd att delta i också nästa år.
Tid och plats: Söndag 19 maj, kl 16, Slottsskogen
TODO: Lägg till beskrivning
Tid och plats: Den 1 maj 2013 kl 11 på Järntorget
Aktiviteten annonserades med
Vi identifierar första-majfirarna som en viktig rekryteringsgrupp. Därför träffas vi och delar ut flygblad. Som förening deltar Fripost inte i något första-majtåg, men flera av Friposts medlemmar kommer gå i olika tåg för den som vill slå följe. * Samling kl 11 på Järntorget * Rutten är Järntorget–Linnégatan–Andra Långgatan–Masthuggstorget–Gustav Adolfs Torg
Tid och plats: Onsdag 20 februari kl 18:00 på Språkbanken.
Deltagare: Leif-Jöran, Stian, Guilhem, Anna, och Gustav
Aktivitetsdagen annonserades med
Funderar du på hur du ska övertyga dina grannar att det är värt att gå med i Fripost?
År du trött på argumentet “Min integritet är inte viktig; jag har inget att dölja; dessutom ger Google mig allt som jag behöver”?
Vill du förbättra din argumentation för Friposts sak?
[…]
Vi ska arbeta med rollspel och forumteater för att tillsammans utveckla hur man kan diskutera de frågor som engagerar Friposts medlemmar.
Tyvärr var det inte så många som dök upp, men vi som kom lyckades ändå skissa lite på förutsättningarna för argumentation för fripost.
Till att börja med identifierades ett antal ämnesområden:
Att sortera dem är en fråga för framtida aktivitetsdagar.
Det finns flera kopplingar att göra mellan ämnesområdena, och vissa ämnesområden kan behöva en kommentar. De två första ämnena “Reklam kontra komfort” och “Moral och ersättning” kontrasterar flera olika inställningar:
Att inte behöva utsättas för reklam har högre komfort. Fripost kan utgöra ett bekvämt och moraliskt korrekt sätt att få reklamfri e-post.
Kommersialistiska elektroniska kommunikationslösningar, som till exempel Facebook, ingår i mångas livsstilsval. Det är viktigt att inte kritisera hur folk väljer att leva sina liv.
Distinktionen mellan konsument och medborgare har kopplingar till integritetsfrågan. Betrakta följande illustration:
Konsument | Medborgare |
---|---|
| | | |
Eget dåligt samvete | Ansvar för samhället |
| | | |
Använda Friposts lösning | Gå med i föreningen |
| | | |
Personlig integritet | Minska stora aktörers påverkan |
Denna diskussion kan uttömmas ännu mer.
Vi identifierade också flera motsatspar av personligheter
Vi frågade oss vilka som är lättövertygade, gärna går med, och vilka som använder lösningen.
Svårast att övertyga är de som inte bryr sig men är erfarna av kommunikationslösningar. Lättast att övertyga är de som är erfarna, bryr sig och är intresserade av fria lösningar. Det kan hända att nybörjare enklare värvas.
De två främsta konkurrenterna, som används i argumentationen, är Google och Facebook. Poängtera igen vikten av att inte anklaga personers val av livsstil; om Facebook utgör en viktig kommunikationskälla, så ska den erkännas. Facebook och Fripost kan användas parallellt.
Lyft fram problematiken att tjänster upphör. Google har till exempel upphört med stödet för Google wave.
Till argumenten för Fripost räknas
Bland argumenten mot ser vi
Argumenten mot Fripost kan bemötas med till exempel följande. Stora aktörer står slätt, med avseende på historien. Microsoft har till exempel släppt bakåtkompatibiliteten för Worddokumentformatet två gånger. Man kan alltså inte öppna sina gamla filer längre. Det har aldrig hänt med Open Doument Format. Även om Roundcubes sökning lämnar saker att önska, så finns bra sökningsfunktionalitet i lokala klienter. Och slutligen, hållbarhet är ett kärnvärde för Fripost, och att de som arbetar i föreningen ska orka med arbetet är lika viktigt som föreningens demokratiska principer.
Hållbarhetsvärdet är också viktigt i argumentationen. Det är ingen idé att slösa energi på att övertyga sarkastiska personer. När man stöter på Googlesökfunktionsargumentet rör det sig förmodligen om en sådan person. Med såddana gör det större nytta att diskutera vädret (inte klimatet då, för de är säkert klimetskeptiker också).
Tid och plats: kl 14–17, Gnutiken
Temat för dagen är sociala media, men också frågor från tidigare aktivitetsdagar kommer följas upp. Schemat är
Konfigurationsverktyg | 14 |
Administrationspanel | 14:45 |
Sociala media | 15:30-17 |
Sociala media blir en alt viktigare del av vårt dagliga umgänge och vår dagliga kommunikation. Samtidigt är det mer vanligt att ifrågasätta den ställning som branschjättarna Facebook och Twitter har fått. Detta gör sociala media till ett ämne som Fripost inte kan låta bli att adressera. Några förslag på frågeställningar för diskussion är
Tid och plats: kl 18 på Gnutiken, i samarbete med Forum.
Den 4 oktober hade Fripost en SMTP-fest, dvs. Aktivitetsdag,medlemsmöte och höstfest. Känslan var bra, och 20-talet personer kom.
Huvudtemat för festen handlade om hur man konfigurerar utgående SMTP. Stian hade verkstad, och deltagarna fick under kvällen hjälp med konfigureringen
Det var meningen att det nya självadministrationsgränssnittet skulle presenteras, men eftersom Guihlem var upptagen, så presenterades gränssnittet informellt. En mer utförlig presentation skjuts till nästa aktivitetsdag, eller fest.
Under mötet diskuterades konfigurationshjälpmedel, som till exempel Puppet, CF-engine och Cheff, och mötet var överens om att Fripost har nått ett stadium där det är aktuellt att börja anväda ett konfigurationshjälpmedel. Styrelsen har förtroende att låta detta vara ett fokusområde. Också lösning för kalendersynkronisering diskuterades kort.
Till nästa medlemsmöte ska ett förslag på konfigurationsverktygslösning presenteras. Kalendersynkrinisering ska också undersökas vidare.
Vad gäller festtiden, är åsikten att vi ska alternera mellan vecko- och helgdagar.
Tid och plats: Den 30 maj kl 18 på Språkbanken.
Den 30 maj var en aktivitetsdag planerad, men av flera anledningar var den dåligt utannonserad. Bara Leif-Jöran, Navid och Gustav dök upp på. Istället för att ha verkstad i kryptering, så diskuterades bland annat hur aktivitetsdagarna ska organiseras. Diskussionerna kan ses som ett förarbete för styrelsemötet 14 juni.
Tid och plats: Onsdag 28 mars, kl 18, Moon Thai, Storgatan 1, vid Hagakyrkan
Festen 21 april 2012 planerades.
Last modified | History | Source | Preferences