Fripost wiki » Fripost Lagring för delning »

Nextcloud och LibreOffice Online finns tillgängligt för alla Friposts medlemmar. Detta efter lång tids experementerande och utvärdering under aktivitetsdagar och i särskilt sammankallade arbetsgrupper.

Projektet

I korthet vad projektet innebär:

 • Vad: Nextcloud till Friposts medlemmar med följande:

  • Kalendersynkronisering
  • Fildelning
  • Gemensamredigering med LibreOffice Online
  • etc.
 • När: Verkstad och släppfest, lördag 7 april 2018, kl 15–20
  Se affisch.

 • Återstår:

  1. Hållbarhet i administrationen
 • Varför: Gemensamredigering, kalendersynkronisering och fildelning har prioriterats vid upprepade tillfällen på års- och medlemsmöten.

Sidan Att hjälpa till samlar prioriteringar och förslag på vad du kan göra.

Hur gör jag

Besök https://cloud.fripost.org. Inloggningsuppgifterna är samma som för ditt e-postkonto, dvs. “ditt.namn” och lösenord (“ditt.namn@fripost.org” funkar inte ännu som alternativ).

Fripost anordnar verkstäder kring att flytta adresser, e-post, kontakter, etc. från t.ex. Google till Fripost. Sidan Migrera ifrån Google innehåller en översikt över vad det innebär att flytta från andra leverantörer.

Om jag vill ha mer?

Fripost är en förening, inte en tjänst. Avgiften för medlemskapet innebär förstås en kostnad men i övrigt betalar man inget. Det bästa sättet att öka tillgängligheten på resurser är att rekrytera sin familj och sina vänner till föreningen och bidra med donationer.

Vi förväntar oss att användandet är ansvarsfullt, och än så länge har ingen enskild medlem påmints om detta från administratörer. Lagring på Nextcloud: ett par tre GB (2–3 GB) är inget problem. Om du har stora behov så rekommenderas Friprogramvarusyndikatet och Serengeti.

Jämför med några tjänster och “gratistjänster”. Storegate (“ibland krävs ett svenskt moln”): “Backup privat” är gratis för 2 GB, “Backup bas” kostar 99 kr/mån för 1 anv, 3 datorer och 50 GB; Dropbox: “Basic” ger 2 GB, “Plus” och “Professional” kostar 9,99 EUR och 19,99 EUR för 1 TB etc. Notera då att med “plus” får man offline-åtkomst, möjlighet att radera innehåll etc. Intressant är att villkoren för “basic” inte ens finns beskrivna bland produkterna (vad gäller för det?).

Kapaciteten är inte huggen i sten, utan är ett beslut som styrelsen fattat utifrån tydliga signaler från års- och medlemsmöten om att sänka medlemsavgiften och hålla kostnader nere. Den allmänna tillgängligheten och låga trösklar för att gå med är prioriteringen.

Tekniken

I nuläget lutar sig Fripost Lagring for delning helt mot Nextcould och LibreOffice Online. Ovan nämns chatt-tjänster o.dy. Då blir det aktuellt att integrera med ytterligare tekniker, som t.ex. Jabber eller Matrix.

Nextcloud

TODO Beskriv

LibreOffice Online

TODO Beskriv

Kunskapsdelning från en vanlig användare: Om du vill dela ett dokument så att personer som inte har Nextcloud också kan läsa och redigera dokumentet, så kan du göra detta genom att högerklicka på filen i mappen och välja “Share via Nextcloud”. Där kan du välja “Copy public link” och under “Share options” kan du välja att låta andra redigera dokumentet. Detta verkar svårare att åstadkomma i webläsaren på cloud.fripost.org, jag lyckas i alla fall inte lista ut hur man gör där.

Kravställning

 • Integration med Friposts LDAP

 • Att användare som standard inte ser varandras namn och e-postadress inifrån instansen.

 • Vi har beslutat att man inte ska kunna ändra Fripost-lösenordet från Nextcloud. Det är alltså fortfarande Roundcube som gäller.

 • Ta bort anvisningar för att installera Nextcloud-applikationer från proprietära förråd:

  1. Appar är bekvämligheter; man kan också använda en webbläsare
  2. Vi föreslår installationsvägar utan proprietära verktyg.
  3. Fripost-wikin är bättre dokumentation.
 • Vi skjuter upp integration med chatt-funktion

Steg-för-steg-anvisningar för specifika operativsystem / skrivbordsmiljöer

Gnome

 1. Gå till Inställningar → Nätkonton och klicka på Nextcloud eller Owncloud
 2. Fyll i “cloud.fripost.org” som server och ange samma användarnamn och lösenord som till e-posten
 3. Välj vilka funktioner du vill använda och stäng fönstret

Testinstansen

Vi gjorde de stora framstegen under hösten 2017 och våren 2018. Då fanns fortfarande beslut många att fatta och integration att lösa. Många var med och arbetade med konfigurationen, och för att komma igång hade vi en testinstans https://cloudnine.g-eek.se. Den är fortfarande igång. Skriv till för att få ett konto. Notera att detta kontot inte är kopplat till Fripost.

Dock hoppas vi att användare ska flytta till Fripost riktiga Nextcloudinsans så snart som möjligt.

Verifiering och kvallitetssäkring

Friposts system blir mer och mer komplext. Nextcloud är ett exempel på det. Programmet som sådant installeras separat och hålls uppdaterat direkt från deras egna förråd. Vi frångår därför våra principer om att endast ha programvara som levereras med Debians stabila programpaket. I samma takt uppstår också behovet av att säkerställa stabiliteten i samband med uppdateringar, o.s.v.

Är du intresserad av att delta i detta? Det innebär bl.a. att ansvara för testuppgraderingar av systemet på en separat server (liknande den testinstans som nämns ovan). Att delta på så sätt är också en bra ingång i att delta i Friposts systemadministration.


Last modified | History | Source | Preferences